Strona główna

Pierogi ach pierogi…

Nadszedł piątek tak oczekiwany przez dzieci z grupy V, właśnie 24 X 2014 roku wybrały się do Centrum Szkolenia Zawodowego gdzie dzięki uprzejmości dyrektora szkoły Józefa Sokolika uczestniczyły w zajęciach warsztatowych w pracowni gastronomicznej.

             W szkolnej kuchni powitała nas Pani profesor Beata Konopka z młodzieżą uczącą się tajników dobrego gotowania.

       Dzieci dowiedziały się się ile potrzeba pracy, aby powstały dobre pierogi z mięsem. Poznały produkty potrzebne do zrobienia ciasta oraz etapy robienia pierogów. 

     Nasi mali kucharze dzielnie pracowali, by móc później rozkoszować się smakiem wykonanych pierogów. Pomagały wałkować ciasto, wycinać kola, nakładać farsz, Cierpliwie uczyły się sklejać pierożki, grzecznie czekały aż się ugotują. Radość w oczach dzieci była ogromna, gdy mogły skosztować własnoręcznie wykonanych pierogów, które wszyscy jedli z ogromnym apetytem.                                                                                              

             Na dzieci czekał także prezent. Uczniowie klasy gastronomicznej wspólnie ze swoją nauczycielką upiekli babeczki, które bardzo smakowały dzieciom.                  

        Dziękujemy za miłą współpracę i możliwość zdobycia nowych umiejętności kulinarnych przez dzieci.