Strona główna

Zimowa sałatka witaminowa

O pożytkach dobrego zdrowia wie każdy i każdy ma swoją receptę na zdrowy tryb życia. Sami lekarze przekonują, że wiele przypadłości ma swój początek w niezdrowym trybie życia, w niezdrowej diecie. Nie chodzi tu o drastyczne ograniczanie pokarmów czy kalorii, lecz o jedzenie regularnych, zbilansowanych posiłków. Łatwiej, jak wiadomo, zapobiegać niż leczyć, toteż wiedzę i umiej mętności z zakresu zdrowego żywienia w różnych porach roku można zacząć już w przedszkolu.

             Jesień przyniosła już swoje plony. Zaopatrzeni w niezbędne zimowe zapasy wkraczamy w zimowe miesiące z przekonaniem, że grupa V Przedszkola Miejskiego nr 2 jest w tym zakresie wzorcowo przygotowana. Dzieci, na zajęciach przedszkolnych, poznały przede wszystkim wszystkie dostępne na lokalnym rynku warzywa i owoce. Nie było to wszakże nudne wykuwanie nazw produktów, ale praktyczne ich rozpoznawanie podczas zorganizowanej w tym celu wycieczki. Sama wiedza, choć zdobyta w praktyce nie wystarcza. Dzieci, zachęcane są do uzupełniania witamin i mikroelementów, zawartych w warzywach i owocach poprzez ich degustację. Ciekawym spostrzeżeniem przedszkolaków jest fakt, że warzywa surowe smakują inaczej niż gotowane, że niektórych warzyw jeść na surowo nie można a co ciekawe, że stwierdzenie, co jest owocem, a co warzywem może sprawiać kłopoty.

           Dobrze ukształtowane nawyki żywieniowe łatwiej osiągnąć, gdy przetworzone, bądź surowe produkty trafiają w gusta dzieci. Przygotowane na zajęciach sałatki owocowe i warzywne musiały nie tylko pobudzać kubki smakowe, ale i cieszyć oko. Poza tym nie można chyba znaleźć dziecka, które nie lubiłoby owocowych soków, które należy wspomnieć, otrzymały w sklepie na przedszkolnej wycieczce. Dzieci już wiedzą, jak zdrowo odżywiać się zimą, by ciało i umysł były sprawne. Pozostaje otwarte pytanie: Czy wiedza dorosłych na ten temat przekłada się na żywieniową praktykę?