Strona główna

Owocowe okazje edukacyjne

                Wiedza przekazana przez doświadczenie jest łatwo przyswajana. Takie doświadczenie świata daje metoda zwana „okazją edukacyjną”. Wdzięcznym tematem, podjętym w grupie III dzieci w wieku trzech lat, były owoce.

                Rodzice takich maluchów doskonale wiedzą, jak trudno czasem przekonać swoje dzieci do jedzenia nowych potraw, nawet do jedzenia owoców. Zachętą do wprowadzenia owoców do swojej diety są zajęcia, na których będą one przetwarzane i jedzone. Tego typu okazje edukacyjne zwykle stosuje się w starszych grupach, tu jednak już najmłodsze przedszkolaki mogły świadomie doświadczyć i zrozumieć, czym jest jedzenie tych produktów.

 Pod nadzorem nauczycieli grupa III używała sokowirówki, tarki do owoców i piekarnika. Owoce, poddane tej obróbce są dla dzieci pewną tajemnicą, tu natomiast pachną, wyglądają i smakują one inaczej niż zazwyczaj. Podczas swojej pracy trzylatki dowiedziały się o wpływie witamin, zawartych w owocach na zdrowie człowieka. Niezwykłym doświadczeniem dla przedszkolaków jest pieczenie z jabłek ciasta, a sok z jabłka i marchewki prosto z sokowirówki. Te dzieci, które lubią zajęcia plastyczne mogły owoce obierać, zmieniać jego kształt, mogły również zwyczajnie malować owoce.

Zajęcia z użyciem owoców to wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. Dają one też możliwość doświadczenia różnymi zmysłami tych zdrowych produktów. To nie tylko smak i zapach, czy kształty i kolory, do doświadczenie konsystencji i jej zmiany przez obróbkę mechaniczną i termiczną. Najważniejsze jest natomiast samo zdrowie ukryte w owocach i zachęcenie dzieci do sięgania po nie jak najczęściej.