Strona główna

Kolejne zajęcia z innowacji pedagogicznej w grupie IX

Przedszkolaki wiedzą, że witaminy zawarte w warzywach są najzdrowsze. Ważna jest również zrównoważona dieta bogata w mięso oraz produkty mleczne. Dlatego też dzieci po raz kolejny w ramach innowacji pedagogicznej Mali kucharze same zrobiły pyszne przekąski.

 Przygotowania zaczęliśmy od nazwania wszystkich składników z jakich robiliśmy koreczki, a wiec: ser, wędlina, papryka, ogórek, pomidor oraz rzodkiewki. Przy okazji nazywania produktów dzieci utrwaliły nazwy kolorów. Musieliśmy wspomnieć o ostrożnym używaniu wykałaczek. Przypomnieliśmy również o bogactwie witamin zawartych w surowych warzywach oraz o tym że zawsze trzeba je myć przed zjedzeniem. Następnie dzieci usiadły do stolików i samodzielnie komponowały swoje przekąski. Po skończonej pracy delektowały się ich smakiem. Nic nie zastąpi dawki witamin, jak przekąska zrobiona własnoręcznie. Jedzenie warzyw nie musi być nudne!