Strona główna

Koszyk pełen zdrowia

Jesienią każdy koszyk może zapełnić się owocami i warzywami z naszych sadów i ogrodów. Wszyscy wiemy, że są one źródłem witamin ale nie wszyscy mamy nawyk spożywania ich każdego dnia. Powinniśmy korzystać z tych pięknych  i smacznych darów natury, przyzwyczajać dzieci już od najmłodszych lat do ich smaku.

           W związku z tym w grupie VII w miesiącu październiku realizowana była tematyka związana z sadem i z ogrodem.  Swoją przygodę dzieci rozpoczęły od wycieczki do sklepu owocowo – warzywnego, gdzie mogły obejrzeć, dotknąć, powąchać owoce i warzywa, zapoznać się z pracą sprzedawcy, dowiedzieć się w jaki sposób owoce i warzywa dostarczane są do sklepów.

 

            Następnym etapem było obejrzenie ogródków działkowych. Dzieci rozpoznawały warzywa rosnące na grządkach, utrwalały ich wygląd i nazwy. Zdobyte wiadomości dzieci wykorzystywały podczas zabaw i zajęć dydaktycznych. Najwięcej radości oraz mnóstwo doznać smakowych, zapachowych i wzrokowych sprawiło wykonanie szaszłyków owocowych. Zapach świeżych owoców unosił się nie tylko w sali ale i na korytarzu, dzięki czemu mieliśmy wielu gości, którzy zostali poczęstowani owocowym specjałem od małych kucharzy. Dzieci również ze smakiem zajadały witaminy ukryte w owocach. Przy okazji uczyły się zasad estetycznego przyrządzania przekąsek, utrwalały zasady higieny.

           Nie tylko owoce były główną atrakcją cyklu poświęconego zdrowemu odżywianiu. Warzywa codziennie spożywane w posiłkach- tym razem posłużyły jako środek dydaktyczny na zajęciach matematycznych. Dzieci tworzyły z warzyw zbiory, dokonywały klasyfikacji  ze względu na wielkość, kształt, kolor; przeliczały elementy zbiorów i porównywały ich liczebność. Największą frajdę sprawiło jednak wykonanie warzywnych ludzików. Dzieci podczas zajęć rozwijały swoją wyobraźnie i kreatywność a efektem tego była wystawa, której celem było między innymi pokazanie rodzicom,  jak w atrakcyjny sposób można zachęcać dzieci do spożywania warzyw.

           Mamy nadzieję że realizowane zadania przyczyniły się do zainteresowania dzieci i ich rodziców tematem zdrowej żywności. Dzieciństwo to czas, kiedy kształtujemy swoje upodobania, a poznanie walorów owoców i warzyw, ich bogatej gamy smaków spowoduje, że dzieci najpierw sięgną po jabłko czy marchewkę, a dopiero później po batonika, czy lizaka.